Évente egyszer mintegy két- háromezer bálna érkezik Sainte-Marie szigetre. A méltóságteljes, óriás cetek látványa a természet tiszteletét juttatja eszünkbe és  életre szóló, felejthetetlen élményt jelent – így hirdetik általában a madagaszkári északi, vagy más néven bálnales túrákat.

A kirándulás természetesen nemcsak a bálnákról szól, de miután ez a fő attrakció, elsőként jöjjön a lényeg.

Madagaszkár keleti partvidékének északi részénél található Sainte-Marie szigete. Ez a 49 km hosszú sziget, mely egykor a kalózok törzshelye volt egy érintetlen vidék, mesés tengerpartjai és lagúnái miatt igen kedvelt hely. Itt találjuk Madagaszkár legjobb búvárhelyeit is. Kis szerencsével láthatunk tengeri teknősöket, és hallhatjuk a bálnák énekét, főleg akkor, ha részt veszünk egy bálnamegfigyelésen.

Madagaszkár egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága a keleti part mentén, a Sainte-Marie szigetnél szervezett bálna les túra, melynek során közvetlen közelről figyelhetjük meg a vándorló bálnák életét.

A bálnales időtartama 2-3 óra

A maximális kényelem miatt is legfeljebb 6 utast szállítanak, míg a hajó 10 utas számára engedélyezett. Széles hajót választottunk, úgynevezett « sirály szárnyas » hajótesttel, ami nagyon stabil a vízen. Ez megkönnyíti, hogy a csónakból minden oldalról látni lehessen a bálnákat.

Ezek a cetfélek, 15 métert is elérnek 4 tonna súllyal. Az Antarktiszról jönnek, és a madagaszkári partok körül töltik a nyarat. Évente több mint 5000 km-t utaznak, hogy utódjaikat a melegebb vizekhez hozzák világra.

Amikor a szezon ( július és szeptember között) véget ér, a fiatal borjak elkísérik anyjukat a csatornába, és csendben felkészülnek arra, hogy vándoroljanak vissza az Antarktisz hideg vizeihez.

EGY RÉSZLETES PROGRAM EDDY JAVASLATA ALAPJÁN:

KELETI TÚRA 10 NAPOS – ANDASIBE NEMZETI PARK- PALMARIUM REZERVÁTUM – SAINTE MARIE SZIGET TENGERPART –BÁLNA LES ( július – szeptember között )

A madagaszkári “Bálna les túra a keleti parton” program szabadon alakítható, az alábbiakban a legrövidebb javasolt túra összefoglalóját olvashatjátok

A program áttekintése

  • 1. nap: Érkezés Antananarivo-ba
  • 2. nap: Antananarivo – Andasibe (150 km)
  • 3. nap: Andasibe Nemzeti park – Manambato (130 km)
  • 4. nap: Manambato – Akanin’ny Nofy ( hajóút 1 óras)
  • 5. nap: Akanin’ny Nofy – Manambato – Toamasina  (120 km)
  • 6. nap: Toamasina – Mahambo – Sainte Marie sziget (kocsival Mahambo-ig, hajóval Ste Marie-ig)
  • 7-8. nap: Sainte Marie sziget
  • 9. nap: Sainte Marie – Antananarivo (repülőút)
  • 10. nap: Antananarivo – hazautazas

A Madagaszkáron tett utazásunk során garantáltan az lesz a benyomásunk, mintha nem csak térben, hanem időben is utaznánk.

Részletes program

1.nap  Megérkezés Antananarivoba ( Tana ) a fővárosba

Nem csoda, hogy Madagaszkárt a nyolcadik kontinensként emlegetik, a tájak, kultúrák, az állat- és növényvilág változatossága lenyűgöző a szigeten. Endemikus állat- és növényfajok, változatos gasztronómia zebuhúsból készült ételkülönlegességekkel, hagyományőrző kultúra! Utazás, érkezés az ivatoi nemzetközi repülőtérre. A vízum beszerzése, transzfer a szállodába. 

2. nap Antananarivo – Andasibe Nemzeti Park  (150 km )

Madagaszkár kelet felé utazunk,a fővárostól 72 km-re található “Peyrieras” magánparkot látogatjuk meg, ugyanitt ebédelünk.

Ebéd után tovább indulunk  az Andasibe Nemzeti Parkba ami egy igazi növényzeti kincs. A legnagyobb lemur az indri lenyűgöző kiáltásaival megismerjük meg.

Csak természetes környezetében látható, mert nem tűri el a fogságot. Sok madárfaj, hüllő, rovar és kétéltű faj is van. A növényzet viszont trópusi és számos páfrányfaj, epifiták, szent lianák, orchideák és törpe pálma jellemzi.

3. nap Andasibe Nemzeti Park – Manambato (130 km)

Reggeli után a nemzeti park Speciális Indrijeinek nevezett erdejébe kirándulunk, amely korábban a fafeldolgozás központja volt, aztán A Vakona Forest Lodge magánpark látogatás, ahol játszhatunk és barátkozhatunk lemúrokkal. 

Délután Manambato-ba utazunk tovább, és ahogy a felföldekről haladunk a keleti partvidék felé,folyamatosan változik a táj, és a rizsföldek átadják helyüket a buja trópusi növényzetnek. Manambato, egy kis eldugott paradicsom a Rasoabe-tó partján.  A festői szépségű vidéket a keleti partvidék egyik legszebb tájának mondják.

4. nap Manambato – Akanin’ny Nofy ( kb. egy óras hajóút)

Reggeli után, motoros hajóra szállunk fel, amely a gyönyörű Palmariumba vezet. Itt könnyedén megtalálhatóak a lemúrok. A keleti partok mentén számos tó, természetes lagúna és folyó található, egy nagyon gazdag ökoszisztéma. Manambato-ból hajón indulunk tovább, Akanin’ny Nofy -az „álom fészke”- csak hajóval megközelíthető félszigetére, amely egy elvarázsolt hely – a nyugalom, béke és érintetlen természet szigete. Akanin’ny Nofy, ezen a keleti partszakaszán található sűrű tó- és folyóhálózat egyik kis szárazföldi területe. Az Indiai-óceántól mindössze egy homokdűne-sáv választja el, amely némely helyen csupán pár méter széles.

Ebéd után az időnket a Palmarium rezervátum felfedezésével töltjük, amely 50 hektáron terül el és számtalan természeti csodát rejt. Természetesen ismét találkozunk lemúrokkal is: több mint 10 szabadon élő lemúrfajt találhatunk a parkban.   

Sötétedés után ismét sétára indulunk motoros csónakkal egy kis szigetre, ahol megleshessük az éjszakai életet élő állatfajokat, többek között a híres véznaujjú makit, az “aye-aye”-t, amely szigorúan veszélyeztetett faj.

 

5. nap Akanin’ny Nofy – Manambato – Toamasina (120 km) 

Visszautazunk az RN 2-esre, innen Toamasina kikötő várost érjük el. Szabad program és kipihenés tengerparton. Toamasina az ország második városához, mintegy 300 000 lakossal és Madagaszkár első kikötőjével, gyönyörű pálmafákkal szegélyezett, régi koloniális stílusú épületek díszítenek, a város egy vidéki hangulatot sugároz.

 

6. nap Toamasina – Mahambo – Sainte Marie sziget

Korán reggel : transzfer kocsival Mahambo kikötő-ig (kb 4 órás út), ahol szállunk Katamaranra Sainte Marie szigetig, kb. 5 órás hajóút vár ránk.
Sainte Marie sziget : a gyönyörű strandok, a paradicsom helyszíne és jó hely a bálnák megtekintésére.

7-8. nap Bálna les hajókirándulás Sainte Marie szigeten


A világ végén egy igazi trópusi paradicsom, Sainte-Marie-sziget az Indiai-óceán szívében, Madagaszkár keleti partján található, ahol a természet továbbra is megőrizte minden jogát. Primitív erdőinek, virágos fajainak, vízeséseinek és tengerfenékének köszönhetően ez a hely Madagaszkár egyik fő célállomása.

Szabad program:

Bálnales : Időtartam : 2-3 óra

2000-3000 bálna érkezik évente egyszer Sainte-Marie szigetre. ( Július-Szeptember között).

A maximális kényelem miatt legfeljebb 6 utast szállít egy olyan hajó, ami egyébként 10 utas számára engedélyezett. Széles hajót választottunk. « sirály szárnyas » hajótesttel, ami nagyon stabil a vízen. Ez megkönnyíti, hogy a csónak minden oldalról bálnákat lehessen látni. Lehetővé teszi továbbá, hogy a legjobb körülmények között készítsenek fotó- és videofelvételeket, és hogy képesek legyenek a víztől védeni a kameránkat, a hajónak teteje is van, ami védhet bennünket az esőtől is.

Ezek a cetfélek, 15 métert is elérnek, súlyuk akár 4 tonna is lehet. Az Antarktiszról jönnek, és a madagaszkári partok körül töltik a nyarat. Évente több, mint 5000 km-t utaznak, hogy melegebb vizekben hozhassák világra utódaikat. A strandokról is több ezer bálna látványos életét figyelhetjük meg. Izgalmas hallani a hímek énekét, látni a szerelmes parádét, és a borjak születését. 

Amikor a szezon véget ér ( július-szeptember között ), a fiatal borjak elkísérik anyjukat a csatornába, és csendben felkészülnek arra, hogy vándoroljanak az Antarktisz hideg vizeire, az étkezési helyükre.

9. nap Sainte-Marie sziget – Antananarivo (repülőút)

Menetrend szerint transzfer a Sainte Marie reptére, ahonnan a fővárosba repülünk.

10. nap Antananarivo, hazautazás

Reggeli után városnézésre indulunk a dimbes-dombos Antananarivoban: megtekintjük a kulturális látnivalókat és felfedezzük a város színes, mindig nyüzsgő piacait.

Bejárjuk az „alsó” és „felső” várost, valamint magyar vonatkozása is lesz a programunknak: megtekintjük a Benyovszky utcát is. 

Ellátogatunk néhány művészeti termékeket áruló legnagyobb boltba, ahol kedvünkre vásárolhatunk és megismerkedhetünk a madagaszkári iparművészettel. Itt növényi rostból készített táskák, kalapok és játéktárgyak, selyemsálak és zebuszarvból faragott ékszerek ezrei közül választhatunk, illetve eredeti madagaszkári vaníliát és fűszereket vásárolhatunk. 

Vásárlás után transzfer a repülőtérre, majd visszautazás Budapestre

Ha a program felkeltette az érdeklődésedet, kérlek vedd fel a kapcsolatot Eddyvel.  

Antsahdy Tours / Eddy Raharolahy

Tel: +261 34 29 490 37 / +261 33 11 746 34

E-mail:  eddy.raharo@moov.mg  / madagaszkarutazas@gmail.com

Megtalálsz bennünket a Facebookon is, és küldhetsz messenger üzenetet is.