Posted by on augusztus 4, 2020

Fogadjunk, ha egyszer ezt bogarat meglátod sosem fogod elfelejteni !

Roppant mókás kinézetű, meseszerű kis lény, pedig nincs akkora, mint egy 5 forintos átmérője, alig a 25 mm a hosszúsága, melyből 18 mm a nyakát teszi ki a hímeknél.

Ezeknél a zsiráfbogár házaspároknál sosem lehet vita tárgya, hogy az asszony unatkozik otthon és a férjét unszolja, mikor megyünk el már el nyaralni valahová? Tudjátok-e miért?

Mert elég válogatósak.

Sokat töprengtem azon, hogy hogy tudta megmutatni nekünk Gilbert a helyi Ramonafai vezetőnk ezt a parányi kis rovart az esőerdőben. Még a teleobjektívemmel is hosszasan kellett keresgetnem, míg rátaláltam. De a Gilbert titkát már itthon sikerült felfedtem?…..Kétféle cserjén élnek a csak ( Dichaetanthera arborea és Dichaetanthera cordifolia)  ahol szó szerint az egész életük lezajlik …..így már értettem mindent !

Párválasztás, szinte olyan, mintha egy boksz ringben lennének. A levél tetején küzdenek a hímek a kiszemelt nőstény kegyeiért. A hosszú nyakukkal addig harcolnak, míg az egyik fél le nem esik a levélről. De ha le is esik, és visszatér a ringbe, akkor jön a következő menet…. KO-ig.

A győztes szaporodhat a nősténnyel, aki mindössze 1 db tojást helyez el a levél tetejére. Mindkét szülő kb. fél óra alatt roppant ügyes technikával hengerszerűen feltekerik a levelet. Majd a levél szárát lerágják, és lehull a talajra. Ez a pelenka egyben táplálék is a kikelő kis rovarkának.