Az alap védőoltások Madagaszkárra utazóknak:

  • hepatitis A
  • hepatitis B
  • tífusz

A kalandtúrázóknak, természetjáróknak további oltások javasoltak diftéria, tetanusz, gyermekbénulás ellen.

Évszaktól függetlenül Madagaszkárt a maláriaveszélyes területek közé sorolják -különösképpen a partvidéken – éppen ezért a megfelelő gyógyszeres védekezés szükséges a kórokozók ellen, melynek megkezdése még utazás előtt szükséges.

Sárgaláz elleni védőoltás kötelező, amennyiben fertőzött országból, vagy azon átutazva érkezik a turista. További információért keresse fel az Intermed Oltóközpont honlapját. 

Az útipatika elengedhetetlen, benne a szükséges gyógyszerekkel.

Kiemelten fontosak az emésztéssel kapcsolatosan felmerülő problémákra, bélfertőzésre, hasmenésre szolgáló gyógyszerek, a szúnyogcsípés és leégés elleni készítmények, sebfertőtlenítő szer (Betadin), ragtapasz, fásli, nedves törlőkendő (WC papír és fertőtlenítő nedves kendő is).

Az országban a csapvíz nem iható, palackozott ásványvíz fogyasztása javasolt.

Jégkocka fogyasztása tilos, és a sok helyen kapható „jusnaturel” (friss gyümölcslé) fogyasztása sem ajánlott (van, ahol csapvíz hozzáadásával készül).

A madagaszkári rum specialitás, a nagyon finom, gyümölcsökkel együtt érlelt rum, a „rhum arrangé” tökéletes a gyomor fertőtlenítésére is.
A közművesítés a legtöbb faluban hiányos, sok helyen nincs áram és folyóvíz és az egészségügyi ellátás sem túl magas színvonalú.

Éppen ezért fontos a megfelelő egészségügyi biztosítás is.