Posted by on február 8, 2020

Rövid, de színes élet ….avagy versenyfutás az idővel!   – a madagaszkári holdlepke vagy üstökös lepke ( Argema mittrei )

Ramonafa Nemzeti Park esőerdejében a mi kis csapatunk találkozhatott ezzel a lepkével, amit  a világ legnagyobb lepkéi közé sorolják.

Nagyon mázlisták vagytok gyerekek ! 🙂  – mondta Eddy mosolyogva.

Hogy miért is voltunk mázlisták ? …..háááát, mert ilyen nagy, kifejlett lepke állapotában, ezek a lepkék mindössze csak 6-8 napig élnek.

Életük érdekesen alakul – meséli Eddy….. kis hernyóként tengetik az életük első két hónapját. Ez alatt az idő alatt négyszer bújnak ki a megkeményedett kitin bőrükből – míg kis hernyókból, nagy zöld hernyók nem lesznek.  

Majd tyúktojás nagyságú, ezüstös zsákszerű selyemgumókba bebábozódnak, amely tökéletesen alkalmazkodik az esőerdőkhöz. A laza, lyukacsos szerkezete nem engedi, hogy bent maradjon az csapadék…..így nem fullad meg, és nyugodtan tud fejlődni több hónapon keresztül a báb.

Amikor kifejlődnek nagy éjszakai leplekké, a nőstények nem hagyják el a selyemgumót, egy helyben, lefele lógva, reménykedve várja, hogy gyorsan rá találjon egy hím.

A hím lepkék több kilométerről is érzékelni tudják az érzékeny csápjukkal a feromonokat, amit a nőstények bocsájtanak ki, mert tudják, hogy max 1-2 napjuk van rá, hogy párosodjanak a nősténnyel.

Annak ellenére, hogy szájszervvel és bélrendszerrel is rendelkeznek, egyik sem működik. Mivel nincs módjuk táplálék felvételére, a lepkék csak néhány napig élnek.

Ez egy verseny az idővel, mivel társat kell találni és szaporodni pár napon belül. 

Posted in: ÉLŐVILÁG