Posted by on február 15, 2020

Az álcázás legnagyobb mestere  az óriás levélfarkú gekkó ( Uroplatus gigateus )

Madagaszkáron található a legkisebb gyík, a legszínesebb kaméleon, a legkisebb iguána, a legritkább teknős……. és számomra ez a gekkó, nemcsak a világ második legnagyobb gekkója, hanem a legnagyobb cukifaktort is egyben. 

Aki jól ismeri a bátor, a mindig kemény Henit 🙂 , az jól tudja, hogy mennyire félek a hüllőktől…..sohasem mertem még megérinteni sem barátaink házi kis kedvenc gekkóit.

De amikor megpillantottam a Peyrieras magánparkban, rögtön szerelem volt az első látásra ! Nem is értettem, hogy lehetséges ez, ….. de annyira kedves kisugárzása volt, hogy rögtön megkértem Eddyt, tegye a karomra…….nehogy már ne legyen egy közös fényképem vele! 🙂

Madagaszkár északi és keleti nedves esőerdőiben találhatóak meg. Annyira jól álcázzák magukat, hogy a szabadban észre sem lehet venni őket. Mi is csak a magánpark látogatáskor találkoztunk vele.

Nappal a vastag fatörzsön mindig fejjel lefelé, mozdulatlanul pihennek. Nagy méretük ellenére nagyon éles szemre és egy kis helyismeretre van szükség, hogy ezeket az állatokat észrevegyük.

A szem a különlegessége ennek a fajnak, koncentrikusan elrendezett vonalai vannak a fehér íriszén.

Nem egy társasági lények, magányosan tengetik napjaikat csak párzás céljából találkoznak évente egyszer az esős időszakban.

A nőstény általában két tojást tojik a levelek aljára, ahonnan az óriási levélfarkú gekkók új generációja néhány hét múlva ki is kel. Az első naptól kezdve függetlenek a szülőktől, azonnal vadásznak a rovarokra.

A perzselő égetés és az illegális fakitermelés okozta csökkenő élőhely miatt a veszélyeztetett fajok közé tartozik. Remélhetőleg  hosszútávú esélyt adnak nekik a dzsungelek és a természetvédelmi területek.

Posted in: ÉLŐVILÁG