Posted by on február 17, 2020

Az Indiai – óceán felől érkező meleg, párás levegő tízszer annyi csapadékot hoz a keleti oldalra, mint a sziget nyugati felére. A bőséges csapadék hatására burjánzó esőerdők lepték el a Madagaszkárnak ezt a partvidéket. Az idők során  számos egyedi faj alakult ki, melyek a dzsungel minden egyes szegletét meghódították. Mára a sziget élővilágának kétharmada ezekben az esőerdőkben él. 

Az őserdő talaján él a sziget egyik első hódítója is a sávos tanrek ( Hemicentetes semispinosus ) 

Ez a kis sündisznószerű állat kizárólag itt Madagaszkáron fordul elő.

Az emlősök közül a tanrek hozza a legtöbb utódot a világra. Egyetlen alomból akár 32 utód is elő mászhat. A maki félékhez hasonlóan a tanrekből is számos faj alakult ki. Mindegyikük az adott esőerdei élőhelyéhez  alkalmazkodott.

A sávos tanrek 4 hónaposan már szinte kifejlettnek számít. Rugalmas orrának köszönhetően fáradhatatlanul kutatja át talajt élelem után. Gyors anyagcseréje miatt több, mint 30 gilisztát is elfogyaszthat naponta. Rendkívül szapora állat. 

Ha nőstény veszélyt érez, azonnal riasztja a kicsinyeit. Ehhez a hátán lévő módosult tüskéit összedörzsöli. A magas frekvenciájú hang a dzsungel zajában is azonnal felismerhető. A kicsik pedig rögtön az anyjukhoz rohannak. 

Ez az egyedi kommunikációs forma csak a tanrekre jellemző. A zsúfolt erdőhöz való alkalmazkodás egy szokatlan módja.