Madagaszkáron 18 törzs él, és mindegyiknek megvan a saját nyelvjárása. A 2007. évi alkotmányban továbbra is a madagaszkári nemzeti nyelv, a maláj-polinéz eredetű nyelv, amelyet általában az egész szigeten beszélnek, és állítólag minden madagaszkárit meg kell érteni. A francia a második hivatalos nyelv, és a jól képzett emberek folyékonyan beszélnek, bár vidéken néha nehéz megtalálni valakit, aki franciául beszél.

Az angol nyelv, bár még mindig ritka, egyre népszerűbbé válik, és 2003-ban a kormány kísérleti projektet indított az angol nyelv oktatásának bevezetésére a 44 iskola általános iskoláiban, azzal a reménytel, hogy a projektet országszerte bevezetik. Az angol nyelv előmozdításának motivációja minden bizonnyal az angol nyelvű szomszédos országokkal, mint például Mauritius, a kereskedelmi kapcsolatok javítására tett erőfeszítéseknek és természetesen a külföldi befektetések ösztönzésének köszönhető.

Ezen erőfeszítések ellenére az utazóknak továbbra is keményen kell küzdeniük azért, hogy útjukban megtalálják az angolul beszélő embereket, bár némi szerencsével néha kevés angolul beszélő útmutatót találnak a nemzeti parkokban.

A malagasziak nagyon vendégszerető és barátságos emberek – bár egyes vélemények szerint ez a nyugodt hozzáállásuk néha frusztráló is lehet.

Ajándékokat kell felajánlani, ha egy helyi faluban tartózkodik, különösen a falu vezetője számára. A pénzt sértésnek fogják tekinteni. A látogatóknak azt javasolják, hogy ne viseljenek semmilyen katonai stílusú ruházatot, és ne fényképezzenek se katonai, se rendõri intézményeket.

A VALLÁS ÉS A HIEDELMEK

Szinte az összes madagaszkári egyesíti a keresztény (katolikus vagy protestáns) hitet hagyományos vallásukkal. Két csoport, az északnyugati Antalaotra és a délkeleti Antaimoro („arab-Madagaszkár”), elfogadta a muszlim gyakorlatokat. A hagyományos vallásban a legmagasabb lény vagy Teremtő Zanihari, vagy Andriananahary, amelyet Andriamanitra-ra hivatkoznak, aki sem férfi, sem nő.

Nagyon sok másodlagos isten vagy természeti szellem létezik, amelyek bizonyos fákon, sziklákon vagy folyókban élnek. Ezek a szellemek befolyásolhatják az emberek életét, akik akkor látogathatnak meg helyszíneken, hogy imádkozzanak az állítólag ott lakó szellemekhez.

A Madagaszkár a mindennapi élet minden szempontjára kiterjedő, hatalmas, komplex hiedelmek rendszerét követi. Ezek nagyon falutól faluig, sőt családonként is. A sok tabut Fady-nek hívják.

A Fady több kategóriája van:

  • a cselekedetekkel kapcsolatos – például úgy gondolják, hogy hajlandó énekelni, miközben eszik, és ha igen, akkor hosszúkás fogai fognak kialakulni; 
  • tárgyakkal kapcsolatosak – például kedden soha nem taratnak temetést, mert az újabb halált okozhat a családban.

A külföldiek mentesülnek a felelősség betartásától, bár ésszerű és körültekintő lehet minél többet megtudni a meglátogatott régiókban, hogy elkerüljék az emberek sértését. A hajlandóság legklasszikusabb példája, amellyel a turisták szembesülhetnek, a temetkezési helyekre való belépés tilalma.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Fadyk különféle helyeken különbözőek lehetnek.

További történeteket megtaláltok a honlapon a blogban, ezt a felső menüsorban a TÖRTÉNETEK fül alatt éritek el.

Ha a program felkeltette az érdeklődésedet, kérlek vedd fel a kapcsolatot Eddyvel.

Antsahdy Tours / Eddy Raharolahy
Tel: +261 34 29 490 37 / +261 33 11 746 34
E-mail: eddy.raharo@moov.mg / madagaszkarutazas@gmail.com
Megtalálsz bennünket a Facebookon is, és küldhetsz messenger üzenetet is.