Posted by on március 14, 2020

A madagaszkári foci egy különleges mérkőzéssel szerepel a Guiness Rekordok könyvébe. 2002. október 31-én  az AS Adema 149-0-ra nyert a Stade Olympique l’Emyrne ellen a madagaszkári labdarúgó-bajnokságban. Ez két kategóriában is világrekord egyszerre – hiszen valamennyi találat öngól volt.

Ahhoz, hogy megértsük ismernünk kell az előzményeket is. A THB Bajnokok Ligája az afrikai sziget nemzetének hazai versenye, amely 24 csapatból áll, akik 22 regionális bajnokságból kvalifikálhatnak a versenyre. A klubokat kezdetben négy csoportra osztották, a hat együttesből az első három jutott tovább. 

A L’Emyrne az előző évben győzött a Bajnokok Ligájában, ez idáig ez volt egyetlen alkalom, hogy ők lettek a legjobbak odahaza. Az antananarivo-i csapat ezután elkezdte meghódítani az egész kontinenst, és továbbjutott az Afrikai Bajnokok Ligája második fordulójába. Amauritiusi Olympique de Moka-t úgy győzték le, hogy Madagaszkáron kétszer is elhalasztották a meccset politikai zavargások miatt. Bár nem sikerült eljutniuk a verseny csoportkörébem mert drámai körülmények között 3-2-re kiestek a mozambiki Costa do Sol ellen, ezután az volt a cél, hogy megőrizzék madagaszkári bajnoki címüket. 

A SOL-nak meg kellett nyernie a DSA-val szembeni utolsó előtti mérkőzését, hogy legyen esélye az akkori listavezető Adema megelőzésére, de a játékvezető ellentmondásos ítéletei miatt 2-2 lett a végeredmény. A bajnoki cím tehát elúszott.

Ratsimandresy Ratsarazaka menedzsert viszont annyira dühítette, hogy szerinte a bíró elcsalta a meccset, hogy tiltakozásként az utolsó fordulóban azt a parancsot adta csapata számára, hogy rúgjanak annyi öngólt, amennyit csak bírnak, és az Adema játékosai ne is érjenek labdába. 


Az Adema játékosai nem nagyon értették mi történik, miközben a szurkolók követelték vissza a belépőjük árát. A játékvezető tehetetlenül állt, és csak arra figyelt, hogy számolni tudja a gólokat. Végül 36 másodpercenként kellett feljegyeznie egyetl, így összesen 149-ig jutottak. 


A büntetés nem maradt el. A labdarúgó szövetség szankcionálta a klubot a játék megcsúfolásáért. Az edzőt összesen három évre tiltották a játékosok tiltakozásának megszervezésében betöltött szerepe miatt. A menedzser mellett a Dominique Rakotonandrasana kapust, Nicolas Rakotoarimanana-t és a csapat kapitányát, és Manitranirina Andrianiaina-t pedig a szezon végéig eltiltották.

Szerencsére ma a magalasy foci már nem erről híres. A számunkra sok kimondhatatlan nevű játékos az Afrika Kupán letette névjegyét. A B csoportot úgy nyerte meg, hogy a nyitómeccsen 2-2-t játszott Guineával, majd Burundit 1-0-ra, a végső győzelemre is esélyesnek tartott Nigériát pedig 2-0-ra verte. Ezután az egyenes kieséses szakaszban 2-2-es döntetlen után 4-2-re büntetőkkel ütötték el a továbbjutástól a kongóiakat, a végállomást pedig a nyolc között Tunézia jelentette, az újoncot a 2004-es bajnok 3-0-ra győzze le. 

A válogatott immár a 91. helyen áll a FIFA világranglistán, soha nem volt ilyen előkelő helyen, mint most.

Posted in: TÖRTÉNETEK
Tags: ,