Posted by on március 6, 2020

Madagaszkáron, Analavory városától körülbelül 12 km-re északkeletre négy szokatlan gejzír található, melyek alatt nincs olyan vulkáni tevékenység, amely melegíti a földalatti vizet, és gőzként kényszeríti őket a felszínre.

Ezek a mesterséges „gejzírek” néhány aragonitbánya közelében helyezkednek el. A bányák felesleges vízét a Mazy folyó partján végződő fémcsövek távolítják el. A víz meleg és magas szénsavtartalommal rendelkezik, amely nagy mennyiségű mészt old fel útja közben.

Mivel a víz vasvezetéken halad keresztül, a magas szénsav tartalmú víz a vezetékben lévő vasat is feloldja.

Az így keletkezett szén-dioxidban gazdag víz nagy nyomás alatt rohan a cső mentén, és amikor a csővezeték végén megjelenik, a nyomás hirtelen csökkenése miatt az oldott széndioxid-gáz buborékokban robban fel, ami gejzírhez hasonló jelenséget eredményez.

Ez hasonló a súlyos palackos szóda kinyitásához.

Az idő múlásával az oldott mész és vas nagy mennyiségben lerakódik a kimeneti nyílás szája körül, s a rozsdás narancssárga szín a vasból származik.

Az így keletkezett dombok több mint 4 méter magasak, és tovább fognak növekedni.

Az olyan gejzíreket, mint amilyeneket Analavory-ban vannak, hidegvíz-gejzíreknek hívják, és a földön csak egy maroknyi természetes hidegvíz-gejzír van.

A legismertebb példák az Utah-i Crystal Geyser, a Wallender Born és az Andernach Geyser Németországban, és egy a Szlovákiában, Herľany.

Az Analavory geizerhez nagyon hasonló gejzír a Nevada-i Fly Geizer, amely szintén egy mesterséges gejzír.

Posted in: UTICÉLOK