Posted by on február 29, 2020

Ha filmen nem látom, nem hiszem el, hogy ilyen állat létezik. Mintha egy gyerekrajz kelne életre, amit a fantázia szül: na pont ilyen a véznaujjú maki avagy aye-aye (Daubentonia madagascariensis)

Hogy a természet hogyan teremtette számomra is nagy kérdés. Egy kicsit szülőfalumra emlékeztet, ahol nagy divat volt a vegyesgyümölcs pálinka. Ami maradt összeöntötték, aztán lesz, ami lesz. 🙂 … na pont ilyen a véznaujjú maki is Madagaszkáron.

Elsőként, ami feltűnik, azok a hatalmas szemei, ami olyan, mint a benzinkúton kapható plüssfiguráknak van.

A következő amin megakad a szemünk, az a két hatalmas füle. Olyan, mint a denevéré – és pont ezért ilyen kiváló a hallása.

A szájában a fogak…. talán a hódra emlékeztetnek bennünket.

A test inkább macska, de a farka olyan, mintha jelmezbálból jönne, ahol struccnak öltözött és még nem vette le a maskarát.

És csak ezek után vesszük észre azt, amiről a nevét kapta: az egyik ujja más, mint a többi ! Mintha egy faágat tettek volna a helyére, olyan kis vékony valami. Természet ilyet aligha alkotott, ez egy életre kelt gyermekrajz, ez biztos.
Kedvenc eledele a rovarlárva, amit csak a faágak belsejében találhat meg . A véznaujjú maki figyelemre méltó táplálkozási módszert fejlesztett ki. 9 cm hosszú középső vékonyka ujjával a harkályhoz hasonlóan végig kopogtatja a faágat lyukakat keresve benne. Majd nagy denevér füleivel is le ellenőrzi, hogy jó helyen érzékeli-e a csemegét. Ezután lerágcsálja a védelmet nyújtó fakérget majd bedugja hosszú ujját és kihalássza az ízletes lárvát.

Posted in: ÉLŐVILÁG