Madagaszkár a természet szentélye

A Madagaszkár kb. 150 millió évvel ezelőtt vált le az afrikai kontinensről, azóta a növény- és állatvilág fejlődése független és akadálytalan. A madagaszkári növényvilág sok úgynevezett endemikus fajt tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy az itt található növényfajok több mint 80% -a kizárólag a szigeten található.

A sziget egyik legérdekesebb fája a baobab. Az anyanyelvben a baobab neve „Reniala”, azaz az erdő anyja. Ez a leírás nemcsak a fa méretének, hanem a korának is köszönhető. A baobab akár ezer évig is élhet. Nyolc baobab-faj található az egész világon, ezek közül hét csak Madagaszkáron.

A baobabok a vizet tárolják a szárukban, ami rostos jellegű – a víz visszatartása miatt. A baobab kerülete legfeljebb 30 m lehet, így az átmérője akár 9 m lehet.

Fejlődése során ez a fantasztikus fa kifejlesztette a száraz területeken való túlélési képességét, a túl magas páratartalom valójában káros a baobab számára. Ez az oka annak, hogy pl. a Morondava baobab veszélybe kerül. A közeli rizstermelés miatt a régió túl nedves lett a baobab számára. A régió néhány baobabja már ezen áldozatok áldozataivá vált. A vízveszteség korlátozása érdekében a baobabok csak rövid ideig mutatják meg a leveleiket. A száraz időszakban a levelek elszigetelnek. A baobababvirágok nagyon sokféle színben jelennek meg, a fehértől a sárgától a sötétvörösig. A virágzás a fajtól függ. A virágokat elsősorban különféle denevérfajok beporzik. A baobab gyümölcse 40 cm hosszú és 15 cm átmérőjű egy tucat magot tartalmazhat. A gyümölcsöt, mivel vitaminokban gazdag, a bennszülött lakosság fogyasztja.

Lemúrok, makik és gekkók

Madagaszkár faunája közül a makik és a kaméleonok a legnépszerűbbek. A szigetország legnagyobb ragadozója a fossza. A süntanrek hasonlít az európai sünre, ez is a konvergens evolúció példája, mert nem áll rokonságban a sünökkel. A folyami disznó nem csak a szigetországban él, még Afrikában is megtalálható. A kaméleonok a gyíkok egyik legfelismerhetőbb képviselői, a legtöbb fajuk a szigetországban megtalálható. Képesek függetlenül mozgatni a szemüket és ha egy rovarra vadásznak, akkor kiöltik hosszú, ragadós nyelvüket. Nem a kaméleon a szigetország egyetlen hüllője, még nílusi krokodil is él itt.

A makiknak sok fajuk alakult ki például a gyűrűsfarkú maki, az indri, a véznaujjú maki, a Verreaux-szifaka és az egérmaki, a világ legkisebb főemlőse. Egyes feltételezések szerint 35–55 millió évvel ezelőtt, amikor még közelebb helyezkedett el Afrikához, néhány maki egy fatörzsekből képződött tutajon a szigetre sodródott.

Madagaszkár a lemurok földje. A Mayotte-ban élő fajok kivételével mind a 103 élő maki faj endemikus Madagaszkáron. A lemurok szabadon fejlődtek a szigeten azért, mert viszonylag kevés ragadozójuk van. Madagaszkáron az egyetlen ragadozója a fossza (Cryptoprocta ferox).

A tanrekek Madagaszkár faunista jellegzetességeinek részét képezik. A terepek rovarölő emlősök, amelyek esőben és száraz erdőkben élnek. Míg az alföldi csíkos tanrekek (Hemicentetes semispinosus) életét komolyan veszélyezteti élőhelyük megsemmisítése, addig az esős évszakban a vízfolyások közelében gyakran megtalálható a farkú tanrek (Tenrec ecaudatus). Szélsőséges Ami a rágcsálókat illeti, a madagaszkári óriás patkányt (Hypogeomys antimena) nem szabad megemlíteni. Ez a legnagyobb Madagaszkár rágcsálók közül. Ugyanakkor nagyon korlátozott élőhelyű, amely a Sakalava földjén található a Tomitsy és a Tsiribihina folyók között.

Folyamatosan új fajokat fedeznek fel a szigeten. Az Alaotra-tónál, az Antananarivo-tól északra, új macska méretű húsevőt (salanoia durrelli) fedeztek fel. Elsődleges táplálékforrása a rákfélék és a tóból származó puhatestűek. Ranomafanában és Andasibében egy új pókfajt – a Darwini kéregpókot (Caerostris darwini) – fedezték fel 2 évvel ezelőtt, és a horgonyvonalak akár 25 métert is elérhetnek. Ebben az évben két egér lemuárt fedeztek fel (Microcebus tanosi és Microcebus marohita).termékenységéről ismert. Ideális körülmények között egyetlen alomból akár 32 fiatal állat születhet.

Az állatokról és a növényekről igyekszünk hétről hétre újabb és újabb információkkal szolgálni, az egyes történeteket blogunkban találjátok, kattintsatok honlap felső menüsorában az ÉLŐVILÁG szóra!

Ha a program felkeltette az érdeklődésedet, kérlek vedd fel a kapcsolatot Eddyvel.

Antsahdy Tours / Eddy Raharolahy
Tel: +261 34 29 490 37 / +261 33 11 746 34
E-mail: eddy.raharo@moov.mg / madagaszkarutazas@gmail.com
Megtalálsz bennünket a Facebookon is, és küldhetsz messenger üzenetet is.